top of page

Elevator i Sverres gate 20-22

Oppdatert: 13. apr. 2024

Tekst: Jarl Bech


Industrihjemmet Elevator ble innviet i 1905, og startet med innsamling av filler, papir, metaller, sko og møbler. Verksted for istandsetting, sortering osv ga en beskjeden lønn for mange arbeidsløse.


Industrihjemmet Elevator i Sverres gate 20-22 | Faksimile fra boken om Fretex

De første årene led Elevator en omflakkende tilværelse, men i 1916 overtok Frelsesarmeens industrihjem to trehus i Sverres gate 20-22 på Kampen. Virksomheten ble i 1966 flyttet til Ole Deviks vei.


Elevator
Elevator | Foto: Odd Hjertås

Siden bedriftens filosofi var rehabilitering, var arbeidsstokken sammensatt av tidligere innsatte og menn som hadde opplevet livets skyggesider. Forbryteren ”Rottenikken”, dømt både for mord, kidnapping, tjuvslakting og bandevirksomhet, hospiterte også i tiden utenfor fengselsmurene på Elevator, uten at det skapte noen uro i nabolaget. Det kan ikke erindres at det noen gang fra naboer i Sverres gate, Nannestadgaten, Kjølberggaten og Jens Bjelkes gate kom klager på klientellets oppførsel.


En stor ungeflokk lekte daglig utenfor tomten, og som vinterstid akte inn i bølgeblikkgjerdet med et smell, uten at det kom negative reaksjoner derfra.


Elevator papirinnsamling med hest og kjerre
Elevator papirinnsamling med hest og kjerre | Foto: Anders Beer Wilse / Oslo museum

Elevators næringsvirksomhet besto i bearbeiding av papiravfall, makulatur og liknende, fra trykkeribedrifter, og papirinnsamlinger rundt om. I 1930 var inntektene på anselige 85 000 kr. Ti år senere, altså ved krigsutbruddet, var inntektene doblet.


Elevator papirinnsamling
Elevator papirinnsamling | Foto: Anders Beer Wilse / Oslo museum

bottom of page