top of page
Nannestadgata-1904.-Foto.-Wilse.jpg

Om Kampen

Kampen er et idyllisk strøk i Oslo, mellom TøyenEnsjøVålerenga  og Galgeberg  i bydel Gamle Oslo

​

Navnet kan komme av «kamp», fjellknaus, men enkelte mener at navnet kommer fra campement som betegnelse på militærleir. På 1700-tallet holdt Borgervæpningen sine øvelser her.
Området tilhørte gården Bergsløkken og Oslo ladegård før det ble utstykket i 1820. En trehusforstad oppsto mellom byutvidelsene i 1859 og 1878, og Kampen ble innlemmet i Christiania i 1878.

 

En del av trehusbebyggelsen brant i 1879, og ble erstattet av murgårder. Nordre del av Kampen (tidligere Kristiania stålverk) er dominert av murgårder fra 1930-årene. Den gamle trehusbebyggelsen utgjør likevel en stor og karakteristisk del av bebyggelsen. Riving og nybygging i Brinken i 1980-årene var omstridt.

 

I 1920-årene var det så mange kommunister som bodde på Kampen, at stedet fikk kallenavnet «Petrograd».13. april og 14. april 1878 stod et slag mellom arbeidere, politi og soldater på Kampen. Slaget omtales ofte som Onsumslaget.

 

På 1900-tallet ble stedsnavnet Kampen også brukt om områdene mellom det nåværende Tøyensenteret og Åkeberg. Idrettsanleggene på Jordal ligger mellom Kampen og Vålerenga/Galgeberg.

 

Fra 1900 til 1960 gikk det trikkelinje over Kampen. Kampen betjenes per i dag av buss 60 (Vippetangen–Tonsenhagen). Nærmeste t-banestasjoner er Ensjø og Tøyen.

Kjente Kampefolk

Kristoffer Kompen, trombonist

Thorbjørn Egner, forfatter

Jon Bing, forfatter, dr. jurisHelga Helgesen, folkeopplyser

Henrik Langeland, forfatter

Einar Rose, skuespiller

Knut Steen, billedhugger

Robert Lorange, arkitekt

Sven Nordin, skuespiller

Petter Wettre, saksofonist

Tellef Kvifte, professor i musikkvitenskap

Rob Waring, vibrafonist

Kjell Bækkelund, pianist

Knut Johannesen, skøyteløper

Rudolf Gundersen, skøyteløper

Olsenbanden, skapsprengere

Jon Herwig Carlsen, TV-kommentator

Hentet fra Wikipedia

bottom of page