top of page

Fra fengsel til Vår Frelsers gravlund

Oppdatert: 27. apr. 2024

Tekst: Lasse Solberg


Da Marcus Thrane døde, bodde han i USA. Han ble gravlagt der i 1890. Tidligere utenriksminister Halvdan Koht gravde etter krigen frem ting om mannen som arbeiderbevegelsen i Norge hadde glemt. Koht fikk levningene til Thrane hjem til Norge og i 1949 ble han gravlagt i æreslunden på Vår frelses kirke. Minnetalen ble holdt av Halvdan Koht.


Marcus Thrane
Marcus Thrane | Foto: Scanpix

Om dette og mye annet fortalte professor fra Høgskolen på Lillehammer, Tore Pryser, på Bistroen sist torsdag. Pryser er født på Kampen, i Kolstadgata 12 i 1945. Han har skrevet en rekke bøker om arbeiderbevegelsens historie. I 1977 kom boka om thranittene ut, “Klassebevegelse eller folkebevegelse?”, som var basert på hans hovedoppgave til cand.phil.


Tore Pryser på Bistroen (2018)
Tore Pryser på Bistroen (2018) | Foto: KHL

Marcus Thrane ble født i 1817 og startet i 1848 det som skulle bli en politisk massebevegelse, kalt thranittene. I 1851 holdt de sitt annet landsmøte, Lilletinget, i Christiania. Her ble det vedtak om revolusjon og det brukte myndighetene til å kriminalisere bevegelsen. Thrane fikk omgjort vedtaket dagen etter, men det hjalp ikke. Han og flere fra landsstyret ble arrestert. Han satt inne i 7 år. Han livnærte seg så som fotograf. Familien hadde det vanskelig økonomisk, kona Josphine hadde pådratt seg tuberkoluse og døde i deres tarvelige hjem på Grønland i Oslo i 1962. Thrane tok da med barna og dro til USA.


Thrane besøkte Norge en gang, i 1883 og kom endelig hjem til Norge og Æreslunden Vår Frelsers gravlund 1949.

Siste innlegg

Se alle
Vårprogram 2025 – og litt høst

Tekst: Historielaget Kjære medlem! Velkommen til Kampen historielags arrangementer våren og tidlig høst 2025. Sett av datoene! Vi kommer...

 
 
bottom of page