top of page

Mitt største minne fra Kampen

Oppdatert: 20. apr. 2024

Tekst: Ragnar Olsen


Jeg er født i 1938 og bodde i Vestbygata 29, den som nå bærer navnet Sons gate. Natten 7. mai til 8. mai 1945 ble jeg vekt, det er fred ropte mine foreldre, vi kledde på oss fant fram Norske Flagg som vi hadde gjemt i leiligheten. Så midt på natta gikk vi ut og der var det mengder med mennesker med norske flagg og det ble et stort seierstog som gikk rundt og rundt i Kampens park, den gamle og den nye, vi vifta med våre Norske flagg og ropte og skreik "Norge er fritt, Norge er fritt", så blei det "Seier'n er vår, Seier'n er vår" og det ble "Ja, vi elsker", alt om og om igjen.


Blendingsgardiner brennes i Kampen park 8. mai 1945
Blendingsgardiner brennes i Kampen park 8. mai 1945Kampen park 8. mai 1945 | Foto: Ragnvald Sæther

Så ble alle de sorte blendingsgardinene revet ned fra alle vinduer i strøket og det ble et kjempebål, oppe på plassen mellom Telemarksvingen og Trysilgata. Alt dette ble en opplevelse som har satt seg så fast hos meg, den opplevelsen vil jeg huske så lenge jeg lever. Dette ble min aller største opplevelse og mitt største minne fra Kampen. På den tid var det ikke vanlig med fotoapparat, men dette bildet med bålet er vi så heldige å ha.


8. mai 1945
8. mai 1945 | Foto.Ragnvald Sæther

Litt sener kom det jeg mener det var Engelske soldater på Kampen skole og de kastet ut sukkertøy fra vinduene. Nederst i Telemarksvingen i undergangen under toget mot Gladenga var det noen ganger også soldater som delte ut sjokoladeplater til oss barna.


Jeg begynte på Kampen skole høsten 1945, men skolen var stengt for elever, skolen måtte nok pusses opp og vi gikk første klasse på arbeidshjemmet nederst i Normannsgata ved Galgeberg. 


 

Fra Kampenposten 1995:


Minne fra maidagene 1945. Faksimile fra Kampenposten
Minne fra maidagene 1945 | Faksimile: Kampenpostens sommerutgave 1995

et 50årsminne

Roger Gulbrandsen har sendt oss dette bildet fra Kampens park i maidagene 1945. Han forteller at motivet er fra en nyhetssending på radio. De fleste hadde ikke radio under krigen, men en av de få som hadde, en amatørsender som het Harald Schulstock og bodde i Norderhovsgata 38 (Kampens slott), satte en høyttaler i vinduet så alle kunne høre. Og som det framkommer av bildet, var tilstrømmingen stor. Roger Gulbrandsen opplyser at fotografen er en Kampegutt ved navn Ragnvald B. Sæther.

bottom of page