top of page

Lasør

Oppdatert: 25. mars

Tekst: Tor Are Johansen


I lokalene på Kampen drev tidvis opp mot 300 ansatte – i all hovedsak kvinner – med produksjon av trikotasje (industriell framstilling av strikkede klær) under merkevarenavnet «Lasør». Hovedprodukter var undertøy og strømper i ull og nylon. En del sluttføring av produktene ble gjort som hjemmearbeid, og tidligere statsminister Einar Gerhardsen har fortalt at han pleide å hjelpe moren sin, som gjennom flere år dro til Kampen for å hente sekker med strømper og votter som hun masket sammen på kvelds- og nattetid.


Lauritsen & Sørensen Tricotagefabriker på Kampen (1951)
Lauritsen & Sørensen Tricotagefabriker på Kampen (1951) | Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Kvinnene ved Lauritsen & Sørensen organiserte seg tidlig. Allerede i 1898 var de med å stifte Maskinstrikkerskernes Forbund, som etter kort tid ble omdøpt til Trikotagearbeiderskernes forening. Foreningen ble etter hvert tilsluttet Norsk bekledningsarbeiderforbund og LO, og i 1931 ble den trukket inn i en av de største arbeidskonfliktene i norsk historie. Ved lønnsoppgjøret det året forlangte Norsk arbeidsgiverforening generelle lønnskutt på opp mot 25 prosent. Arbeidernes organisasjoner nektet, og arbeidsgiverne gikk til lockout. Sammen med ca. 80 000 andre arbeidere, ble de ansatte ved Lauritsen & Sørensen stengt ute fra arbeidsplassen sin fra april til september!

Lasør-bygget under oppføring (1911)
Lasør-bygget under oppføring (1911) | Foto: Oslobilder

Lauritsen & Sørensen hadde gode år i den første etterkrigstida, men med etableringen av det europeiske frihandelsforbundet EFTA i 1960, ble konkurransen hardere. Eierne valgte samme år å slå virksomheten sammen med trikotasjebedriften P. Christensen AS i Drammen. Produksjonsutstyret ble flyttet, rundt 160 ansatte mistet jobben, og etter nesten 50 års virksomhet tok trikotasjeproduksjonen på Kampen slutt.

bottom of page