top of page

Industri på Kampen

Oppdatert: 16. mai 2024

Tekst: CC (1994)


«Det var vår egen by», kalte vår historiker Erik Melvold sin artige Oslobok som utkom i 1990.


Illustrasjon av Nannestadgata 7 fra Vilhelm Bjørsets bok "Boken om Oslo", utgitt 1950
Illustrasjon av Nannestadgata 7 fra Vilhelm Bjørsets bok "Boken om Oslo", utgitt 1950

Mange er nok opptatt av var, også når det gjelder Kampen. Ingen er vel i tvil om at vår bydel er vakrere i dag, enn den tidligere noen gang har vært. Men mange eldre mennesker savner det pulserende liv som engang preget Kampen. Butikker, håndverkere og industri er blitt borte. Kampen Vels leder, Wenche Halvorsen fortalte i et radioprogram sommeren 1993, at det en gang var en liten tobakksfabrikk i Brinken. (Om denne mangler historielaget opplysninger).


Bakgården til Nannestadgata 7 (2014)
Bakgården til Nannestadgata 7 (2014) | Foto: KHL

Også i Nannestadgaten har det vært industri. A. Hansens Jern- og Metalvarefabrik ble etablert i Nannestadgaten 7 i 1898. Bedriften ble senere kjent som «Metal-Hansen».I de første år var virksomheten beskjeden og gikk i det vesentligste ut på fremstilling av artikler i jern for bygningsbehov. Derav «Jern» i firmanavnet. Efter hvert gikk bedriften over til utelukkende å produsere støpegods i metall, som maskingods, lagermetaller og armaturer. Virksomheten ble drevet i Nannestadgaten 7 i 50 år.


Nannestadgata 7 (2019)
Nannestadgata 7 (2019) | Foto: KHL

I 1957 ble bedriften betydelig utvidet og H. F. Hansen ikke bare opptok sin sønn H. Hansen jr. som kompanjong, men flyttet også industriforetagendet til en ny og stor fabrikkbygning i Sandakerveien 72. Der fikk Kampenbedriften Norges største metallstøperi, bygd efter amerikansk mønster. I 1950 hadde bedriften godt over 50 ansatte. I dag eksisterer ikke jern- og metallvarebedriften lenger.

bottom of page