top of page

Christiania Staalværk og Kampen Sportshall

Oppdatert: 18. feb. 2024

Tekst: Christine Berg-Smith


Christiania Staalværk ble oppført i 1916, og gikk konkurs i 1920. Idrettslaget Kampørn bygde om til sportshall for boksing og bryting. Kampen Byggeselskaps gårder kom i 1930-åra. Her ble friområde etter rivingen i 1939. Den åpne plassen mellom blokkene blir nå kalt Normannsparken.


Christiania Staalværk / Sportshallen med flere barn som leker utenfor
Christiania Staalværk / Sportshallen | Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Nå er det park der stålverket/Sportshallen lå
Normannsparken (2010) | Foto: KHL

Christiania Staalværk ble oppført i 1916 i jobbetiden under første verdenskrig, en krigsprofitørvirksomhet basert på produksjon av våpen og krigsmateriell. Men krigen sluttet “for tidlig”, så verket gikk konkurs i 1920. Bygningen ble overtatt av idrettslaget Kampørn som bygde den om til sportshall på dugnad. Den rommet 3.500 tilskuere, og ble atletsportens høyborg i årene som kom. Hallen stod ferdig i 1926, og det ble utkjempet en lang rekke oppgjør som ga hallen ry utenfor byens grenser, fram til den ble revet i 1939.


Rundt Sportshallen ble Kampen Byggeselskaps gårder oppført i 1930-årene. Den store åpne parkplassen vi finner ved enden av Nittedalsgata i dag, er tomten etter Christiania Staalværk.


Den første bokselandskampen som fant sted mot Tyskland i 1927, ble utkjempet i Sportshallen. Tyskland vant 5-3. Den andre bokselandskampen var mot Sverige i 1928, og endte opp som et skandaleoppgjør i norsk idrettshistorie.


Alle bokserne står i ringen, Sportshallen er fullsatt med publikum
Bokseturnering i Kampen Sportshall i 1930-årene | Foto: Wilhelm Råger / Oslo museum


Kvinne skal hoppe stille lengde i Sportshallen
Kvinne i aksjon i Kampen Sportshall (1930) | Foto: Wilhelm Råger / Oslo museum


Sportshallen ble revet i 1939, her er det bare litt murrester igjen
Telemarksvingen med rester av Sportshallen (1939) | Foto: Byarkivet

bottom of page